Bli arbetslös

Inre karriär - coachens nyhetsbrev v 46

When you understand, it’s like a river turning into a sea.
 
/Stefan

Våra tankar kommer och går, sekund för sekund. Det är bara du som kan ge dem liv. Alla tankar är från början neutrala. De är varken positiva eller negativa, det är du som sätter de etiketterna. En tanke kan ena stunden vara negativ för att i nästa bli positiv, men den kan även glida förbi ditt medvetna utan att du ens noterar den eller ger den uppmärksamhet.
 Jag har pratat tankar med väldigt många människor. Det intressanta är att vi inte skiljer oss åt särskilt mycket. När en kvinna berättade om sina ätstörningar i tonåren kunde andra känna igen sig i hennes tankar. Skillnaden var att de andra varken agerat på sina tankar eller uppmärksammat dem. De hade bara låtit dem komma och gå.

Samma sak gäller dålig självkänsla som många har tankar om. Vissa tankar fastnar, andra inte. Vissa dagar, stunder eller timmar är bättre eller sämre än andra. Det är naturligt!

Det som inte är naturligt är att vi som vuxna fastnar i analysen av tankarna. Vi tror att tankarna är verkliga och att de säger något om oss själva. Vi drar slutsatsen att man måste jobba med dem. För barn finns inte denna process. De lever för stunden. Vi bara leva för stunden. Nuet är det enda som kan existera. Det finns ingen dåtid för när dåtiden var, så var det också nuet. Det finns inte heller någon framtid för när du väl är där så är det nuet.

Barn har en helt annan relation till sina tankar, det har jag själv sett många exempel på. Tänk dig två pojkar som bygger sandslott på stranden. När den ena pojken förstör sandslottet blir den andre ledsen och arg. Pojken vill inte längre leka med sin kompis. Men några minuter senare leker de ändå som om ingenting hänt.
För vuxna i samma situation skulle analysen starta omedelbart. (Även denna situation har jag varit med om. Den första undrar varför han slog sönder det, hur kunde han? Var det för att jag har gjort eller sagt något? Han ska få igen! Den andre undrar varför den förste blev ledsen och arg. Jag skojade ju bara! Eller var jag dum? Kommer han inte vilja umgås med mig nu? Förstår han inte skämtet kan han dra åt… Barnet släpper allt och är vips tillbaka på noll, i det naturliga tillståndet, medan vuxna fastnar i tankestormar.

Anledningen till att vi fastnar i tankarna är att vi tror att vi måste lösa dem. För inte kan vi bara släppa det? Det ju viktigt! Då blir det tanke på tanke på tanke – som ett trassligt nystan i huvudet. Jämför det med dina övriga kroppsliga funktioner. När du är sjuk tar kroppen vanligtvis själv hand om läkningsprocessen - du behöver inte göra någonting alls. Det fina är att det fungerar precis likadant med dina tankar: om du släpper taget tar hjärnan hand om tankarna. Det är bara i dina tankar problemen existerar, för utan problemtankar existerar inte problemet. Problemen existerar alltså inte i din hjärna utan i dina tankar. Och det är du själv som håller dem vid liv.

Veckans insikter:

- Det finns bara nu och där finns inga problem.
- Du kan aldrig ta dig till nuet för du är redan där. Däremot kan du försvinna därifrån i dina tankar.
- Alla dina tankar är i det förflutna eftersom de redan är skapade.
- I nuet finns bara ett flöde. Du kan inte beskriva nuet, bara uppleva det. För när du beskriver nuet använder du tankar som redan är skapade av nuet.
- Vi tror att man måste klättra i berg i Tibet eller kanske upptäcka en religion för att hitta nuet. För nuet, när det plötsligt blir tyst i huvudet för en sekund, är så vanligt att vi ibland missar det. Det är den där stunden när du är helt närvarande, när alla svar finns och inga problem existerar. När du gör något du älskar är du oftast helt närvarande i nuet, i flow. Tiden flyter, existerar inte, dina problem existerar inte, dina analyser av allt är som bortblåsta, du är bara närvarande här och nu. Och det beror inte på vad du gör utan på att du har släppt alla mentala processer så att de får sköta sig själva.

Tillsammans kan du och jag förändra ditt liv.