Bli arbetslös

Inre karriär - coachens nyhetsbrev v 46

This body would be calmer without me in it.
 /Stefan

När du senast fick ett sår, vad gjorde du då för att det skulle läka? Du såg antagligen till att såret var rent och öppet. Kanske behövdes ett plåster. Men hur gjorde du så att såret läkte?

Hur såg du till att blodet levrade sig till en skyddande skorpa? Hur stimulerade du nybildningen av kollagen så att skorpan så småningom ramlade av? Var det mycket du behövde tänka på för att såret skulle läka, eller hände det även när du inte tänkte på såret?

Ditt hjärta pumpar ständigt runt blod i din kropp. Men du behöver inte veta hur det går till. Din lever renar blodet. Men det behöver du inte hålla koll på. Dina lungor syrsätter blodet. Utan att du behöver veta hur det går till.

Hela du är full av organ som bara fungerar. Helt utan din inblandning. För du behöver inte tänka på dina organ för att de ska fungera. Det gör de ändå. Ett stort missförstånd är att vi försöker styra vår hjärna och tankarna. Tyvärr förstör det mer än det hjälper. Vi behöver inte styra något organ. Inte ens hjärnan.

Hjärnan fungerar ungefär som en dator. En dator med många processer igång samtidigt går trögt. Startar du om den så börjar den om på nytt. Forskningen visar att om du försöker hålla igång många olika tankar samtidigt blir du inte effektiv, även om du tror att du är det. Och ju mer du har i huvudet, desto mindre kan du ta in från omvärlden. Det innebär också att du begränsar dina möjligheter att hitta nya lösningar. Helt i onödan.

Ibland kanske du analyserar och försöker förstå varför du har alla tankar. Det är ingen idé. Släpp taget och låt allt som händer i huvudet bara vara, så går hjärnan så småningom tillbaka till sitt naturliga läge – lugn. Då tystnar tankarna. Att släppa allt är ett naturligt tillstånd som du gör varje kväll när du somnar. Grubbel innebär bara att du fastnar i samma hjulspår och att det inte kommer nya tankar. Släpp allt. Först då kan det börja hända saker.

Det finns inget särskilt som du måste tänka på. Du kommer att klara dig fint ändå.
När du börjar förstå hur du fungerar kommer du att börja lita på ditt inbyggda system och våga släppa taget om tankarna allt mer. För innerst inne vet du vad som behövs. Du kan reagera spontant och ge respons. Du kan leva mer harmoniskt i stunden, njuta mer av livet och blir mer effektiv utan ansträngning. Då ökar också möjligheterna för att du oftare hamnar i ett tillstånd av flow. Det har du nytta av inom alla områden av ditt liv, eftersom du presterar som bäst när du är i detta behagliga sinnestillstånd. Och när du är i flow finns det inte heller någon begränsning för vad du skulle kunna komma på eftersom vi kan skapa vilka tankar som helst i våra huvuden.

Släpp allt och bli arbetslös internt.

Veckans insikter:

- Din hjärna fungerar perfekt utan din inblandning.
- Ju mindre du har i huvudet desto smartare blir du.
- En ny tanke är det enda som behövs för att lösa ett problem.
- Och en ny tanke är det enda som behövs för att förändra ditt liv

Tillsammans kan du och jag förändra ditt liv.