Den stora illusionen

Inre karriär - coachens nyhetsbrev v 16

Kommer du ihåg tv-programmet Blåsningen? Upplägget var att lura en kändis och få henne/honom att gå på allt möjligt tokigt. Vad som helst kunde hända och gjorde det ofta också. Det var verkligt just då för den som var mitt i allt det som hände. De flesta blev blåsta och kände sig chockade, stressade, pressade, osäkra, sinnesförvirrade… Ja det fanns ingen hejd på allt de upplevde.

Men om kändisen känt till att allt bara var en illusion innan det hände, hur skulle han/hon då reagerat? Varken chocken, stressen, pressen, osäkerhetskänslan eller sinnesförvirringen
skulle uppstått.

Det komiska är att dina tankar ger dig samma illusion. De lurar dig lika mycket som Blåsningen. Du ser dem som verkliga. Därför kan du ha problem med exempelvis stress och dålig självkänsla.

Ändå är det bara tankar. När du har vaknat upp ur illusionen så kommer du inte bli lika påverkad av dina tankar för du ser vad det är: bara tankar.

Men vadå tänker du, jag har ett stressigt jobb med en massa press på mig. Nej, ingen känsla kan uppstå utanför dig själv. Allt konstrueras inne i dig. Allt, det vill säga hela ditt liv, konstrueras på insidan av dig själv. De tankar du har för stunden är din verklighet, ditt liv.

Nu kanske du invänder att de är verkliga. Du har ju en stressig, obehaglig känsla i kroppen! Och visst har du det eftersom du har stressiga tankar i ditt huvud, det är dina tankar som ger dig känslorna. Det är vårt system som är skapat så: vi får känslor av våra tankar. Obehaget existerar inte, det konstrueras i dina tankar.

Har du en mardröm så har du också en obehaglig känsla i kroppen. Men så fort du vaknat och noterat att det var en dröm så försvinner känslan av obehag. En dröm skapas ju också av tankar.

Många söker hjälp mot stress, press och dålig självkänsla. Men allt detta är produkter av tankarna du har. När tankarna konstruerat negativa känslor är det redan för sent. Då har du fastnat i en tanke och skapat något du upplever som ett problem. Men det går inte att fixa ett icke existerande problem! Illusionen bryts när en ny tanke dyker upp och ger en ny känsla. Tiden det tar att vakna ur illusionen är individuell. Det enda som hindrar dig är alltså dina tankar och ditt intellekt.


Veckans insikter:

- Dina tankar i stunden är ditt liv.
- Du lever i dina tankar, inte i utsidan runt omkring dig.
- Du kan aldrig få en känsla av något utanför dig själv.
- Vilken känsla du än har så är det din tanke som skapar den.
- Du kan aldrig få något annat än en tanke, och den känsla den skapar.

Tillsammans kan du och jag förändra ditt liv.