Det största missförståndet

Inre karriär - coachens nyhetsbrev v 38

Innan man bevisat att jorden var rund så trodde alla att den var platt. Man var så övertygad om det att fiskarna varnades för att segla för långt ut på havet – de kunde ju tippa över kanten. Ombord var besättningen ständigt beredd på att kasta ett väldigt ankare över bord när utkiken upptäckte världens ände.

Det var ingen som ifrågasatte att jorden skulle kunna ha en annan form. Men det fanns de som tänkte annorlunda. Den grekiske astronomen Eratosthenes (276–194 före vår tideräkning) upptäckte något intressant. Han registrerade att solen stod olika högt i Alexandria och Syene (nuvarande Assuan), trots att mätningarna skedde samtidigt. Det märktes även på att skuggorna var olika långa. Eratosthenes insåg att om solens strålar träffar jorden parallellt så måste skillnaden mellan Alexandria och Syene bero på att jordytan är krökt.

Men missförstånden slutar inte där. En av vår tids största psykologiska missuppfattningar är att vi kan få känslor utifrån oss själva. Man kan höra folk säga att de blir stressade av exempelvis trafik eller vissa arbetsuppgifter. Någon kan göra dem arga, glada eller irriterade.

Det är ett lika stort missförstånd som att jorden skulle vara platt. Ingenting, absolut ingenting utanför dig själv kan ge dig känslor. Det enda som kan ge dig känslor är tankarna du har om det som är utanför dig.

Låt mig ta ett exempel. En person säger sig bli glad när solen skiner. Solen är solen och utanför dig, inte en del av dig. Därför kan den inte skapa en känsla i en annan kropp. Det är personens tankar om solen som skapar glädjen.

Solen tittar fram. Du framkallar ett inre välmående eftersom du gillar solen. Du blir glad. Finns det ett samband? Du ser solen och tror att det är den som skapar glädjen. Det är dina tankar som skapar känslorna av glädje. Vi vet att det är så eftersom man kan vara deppig, trots att solen skiner.

Jag ska ta ännu ett exempel. X framkallar välmående i en person och glädje uppstår. Men X är inte nödvändigt för att må bra. X är utanför oss och kan därför inte framkalla känslor. Tankar är det enda som kan framkalla känslor.

För att något ska vara absolut sant måste det fungera jämt, utan undantag. Vi lever i våra känslor från våra tankar, sekund för sekund. Du är bara en tanke ifrån ett nytt liv, denna sekund och nästa och nästa... Ingen känsla eller upplevelse varar för evigt eftersom tankarna ständigt ändras. Ditt liv och det du tror på är inte mer än en tanke tjock.

Veckans insikter:

- Det absolut viktigaste du bör veta om livet är att det enda som kan påverka dig är dina egna tankar.
- När du förstår denna mening på djupet så kommer du att inse att det inte finns något läskigt. Det finns inget som kan stressa dig. Ingenting kan göra dig irriterad, arg eller deppig. Det är bara du själv och dina tankar.

Tillsammans kan du och jag förändra ditt liv.