Din historia om dig själv

Inre karriär - coachens nyhetsbrev v 44

Vem är du? Är du ditt namn? Vad är du för person?

Fyll i vilken slags person du är i följande mening, Jag är en … person (till exempel blyg, glad, osäker). 

Vad du tror om dig själv kommer att forma dig. Men ibland kan man glömma vem man är och släppa begränsningarna man haft. Det betyder att om du anser att du är en osäker person så kommer du att agera osäkert. Men jag är helt säker på att du inte är lika osäker i alla situationer. I vissa situationer känner du dig troligen mer säker. Och då är du ju inte osäker. Du är inte ditt beteende. Du är inte dina tankar. Du är den som skapar tankar, men du själv har ingen kontroll på vad som skapas. Allt sker automatiskt.

Du föds perfekt och du fungerar fortfarande helt perfekt. Skillnaden är att när du växt upp har plötsligt tankarna blivit din verklighet. Varför tror du på dem?

Har du någon gång känt behov av att gå till en terapeut, psykolog eller coach med en mardröm? ”Jag hade en läskig mardröm om att jag var en blyg person. Kan du hjälpa mig?” Skulle inte tro det. Drömmen var verklig när du drömde den, men så snart du vaknat inser du att det bara var en dröm.
 
Vad är det för skillnad på tankar som du har när du är vaken och när du sover? Ingen alls. Tankar produceras ständigt. De bara kommer. Vi kan inte kontrollera vad som kommer att ske inom oss. Det är naturens gång. Men eftersom vi ständigt lever i känslan av våra tankar, sekund för sekund, så kommer vi att känna av dem. Har du en tanke på att du är osäker, blyg eller värdelös som människa så kommer du också att känna dig så. Eftersom du känner det du tänker.

Men du är inte dina tankar. Hur skulle du kunna vara det? Då skulle du ju kunna tänka dig till superkrafter. (Och vem skulle inte vilja ha det?) I vissa situationer kanske du är blyg och osäker, i andra inte. Vissa dagar är bättre eller sämre. Du är hur som helst inte alltid osäker. Vad är skillnaden? Det är innehållet i dina tankar för stunden.

Du kanske invänder att du alltid varit blyg och osäker. Nej, säger jag, inte som litet barn i alla fall. Men när du växte upp började du identifiera dig med dina tankar. Tankar som inte är du. Så fort du slutar tänka på problemet så försvinner det. Det innebär att om du inte tänker på att du är osäker så är du inte det längre. Du kan inte känna osäkerhet utan osäkerhetstanken, så enkelt är det. Vi kan bara skapa känslor från våra egna tankar. Det finns inget annat sätt.

Då ställer jag frågan igen. Vem är du?

Den historia du har byggt upp om dig själv är bara ett påhitt. Den bygger på tankar om dig själv och du är inte dem. Du har bara skapat tankar som kommer och går i ett ständigt flöde.

När du väl börjar förstå detta på djupet så kommer problemen att försvinna mer och mer. Den person som du har försökt att fixa, laga och utveckla fungerar redan perfekt. Har alltid gjort det och kommer att fortsätta göra det. Fysiken och funktionen som människa kan aldrig förstöras. Den du är djupt där inne kan inte förstöras. När du börjar förstå på djupet hur du fungerar och vem du är så kommer ditt liv att förändras.

Veckans insikter:

- Dina tankar är inte verkligheten
- Du är inte dina tankar
- En tanke kan bara existera så länge du ger den uppmärksamhet
- Din historia om dig själv är inte den du är

Tillsammans kan du och jag förändra ditt liv.