Du finns där inne

Inre karriär - coachens nyhetsbrev v 8

Till en början fanns det bara ett stort stycke marmor men nu stod där en underbar skulptur av en ängel. Människor gick fram mot skulpturen och förundrades över hur någon kunnat forma denna underbart levande ängel ur ett stenblock. ”För att jag såg ängeln i blocket hela tiden” svarade Michelangelo när de frågade hur det hänt. ”Det enda jag behövde göra var att mejsla fram den och släppa den fri”.

När du föds är du oskuldsfull och problemfri. Du är nyfiken på allt, vill upptäcka, känna och lära dig. Du är ett med dina känslor. Du kan vara gränslöst ledsen för att plötsligt skratta för att du helt glömt det som nyss gjorde dig ledsen. Ditt system fungerar perfekt. Dina sinnestillstånd flödar fram och tillbaka, inget varar för evigt. Så fort något stör dig i ditt naturligt välmående tillstånd så är det som om systemet startar om sig själv så att du glömmer det som störde dig. Du fungerar i perfekt balans.

Ända sedan du föddes har du fungerat perfekt. Du är inte trasig, det är inget fel på dig och du behöver inte lagas. Ändå är det många människor som anser att det är fel på dem och att de behöver fixas. De jobbar stenhårt för att må bättre i sig själva. För de har lärt sig att det är så man ska göra. Men personlig utveckling blir invecklad när du utgår från att det är fel på dig.

För innerst inne har du en marmorängel. Där finns inga problem, ingen dålig självkänsla, stress eller dåligt självförtroende. Där råder balanserat välmående, lugn och harmoni. En behaglig känsla i kroppen. Men, tänker du kanske, så känner jag mig inte inombords. Då befinner du dig förmodligen på ett personligt tänkandeplan där allt tänkande är konstlat vilket gör att du står i vägen för dig själv. För det enda som kan inverka på ditt naturliga välmående är dina tankar, inte tanken i sig. Det är hur du tänker om dig själv som kan få dig att må dåligt när du tänker negativa tankar, har förutfattade meningar om dig själv eller andra. När du låter världen begränsas utifrån ditt tänkande och ego är du som ett obearbetat stycke marmor – med potential för att bli en ängel. När du inser och agerar utifrån att du fungerar perfekt som du är syns ängeln.

För du är så mycket mer än dina tankar. Du är en maskin som ständigt producerar tankar utan etikett: varken positiva eller negativa. Men det är när de färgas av ditt tänkande som du sätter en etikett på dem. Det gjorde du inte när du var barn: tankar kom och gick, liksom känslor och sinnestillstånd.

Som vuxen sätter du etiketter på tankar. Du håller kvar dem och ger dem näring när du försöker jobba bort dem. Ju mer du slåss med dem, desto större växer de sig. Tillslut kan du börja tro att tankarna är sanna och verkliga. Men – om du vågar släppa en oönskad tanke kommer en ny. Och nästa kan ju vara en underbar tanke!

Hur du än mår idag, just nu, så är du bara en tanke ifrån välmående.

Under mina elva år som mental coach har jag hjälpt människor hitta tekniker för att komma över problem och hinder. Jag är ödmjukt tacksam över att ha fått ta del av många livsöden och att se människor nå sina mål!

Men, även jag har utvecklats och fått insikter som gör att jag numera har en annan uppfattning om hur människor kan bli mer välmående. Nu fokuserar jag på att väcka mina klienter ur den dröm de lever i, där deras ego färgar hur de uppfattar sig själva och andra. Jag hjälper dem hitta tillbaka till det ursprungliga tillståndet, innan etiketterna, där de är sig själva i perfekt balans. Den fantastiska ängeln, som hela tiden funnits där, kan framträda i sin fulla kraft.

Veckans insikter:

- Du fungerar perfekt som du är. Det är inget fel på dig.
- Om du jobbar på dig själv så lägger du ner tid på fel saker, eftersom du redan fungerar perfekt.
- Du är så mycket mer än dina tankar.
- Du är bara en tanke ifrån lycka och välmående.
- Tanken kan inte i sig själv vara ett problem men tänkandet kan bli det.

Tillsammans kan du och jag förändra ditt liv.