Du lever inte i världen

Inre karriär - coachens nyhetsbrev v 50

Ibland kan vissa saker vara svåra att förstå därför att vi tror att omständigheterna styr våra känslor.

Jag har jobbat med människor som varit nedstämda och deprimerade för att de mist jobbet, förlorat någon kär eller skilt sig. Men jag har också jobbat med miljonärer som varit nedstämda. Trots att de haft egna bolag som bara flutit på, fina bilar och fina hus i vackra områden. Vilken depression har du lättast att förstå? Varför?

Jag har också stött på människor som förlorat massor och ändå är lyckliga. En vän till mig förlorade handen i en köttkvarn. Det var den bästa dagen i hans liv, för att alla tyckte så synd om honom. Hur kommer det sig?

Vi missuppfattar att omständigheterna i livet skulle påverka hur vi mår. Men det är en lögn!
Vi tror att det är så, för när något händer ser vi ju situationen. Men det vi reagerar på är våra tankar om situationen. Situationen är i sig helt neutral och kan inte skapa en känsla. Däremot påverkas vår uppfattning och känsla av hur vi tänker just den sekunden. Missuppfattning baseras på att vi tror att vi reagerar på det vi ser. Men det vi reagerar på är tankarna vi tänker. Så är det alltid, utan undantag. När man förstått principen för livet är den egentligen väldigt enkel. Vi lever det inifrån och ut.

Är du ett offer för omständigheterna?

Hon/han gör mig irriterad, stressad…
Jobbet gör mig stressad…
Detta gör mig irriterad…
Jag hatar detta…
Om de bara kunde … så skulle jag må bättre.
Om chefen vore bättre så skulle jag trivas.
Om min man/fru bara kunde… Så skulle jag må bättre…
Trafiken gör mig irriterad/stressad…

Om du förknippar omständigheter med känslor så kommer det alltid att finnas saker där ute som du inte gillar. Men om du förstår var känslorna kommer ifrån så skulle de försvinna mer och mer. Därför att du inte lever i den fysiska världen. Du lever i dina tankar. Dygnet runt, sekund för sekund.

Du är den enda som kan ge dig själv känslor. Dina känslor är en direkt skugga av dina egna tankar i sekunden. En bieffekt, när du väl börjat förstå detta, är att omständigheterna runt dig inte spelar lika stor roll som förut. Sol eller mörker, regn och gråmulet – spelar ingen roll för hur du mår. Om du skulle må dåligt så vet du att det ändå inte har med vädret att göra. Det är dina egna tankar i stunden.

När människor förstår mer om sig själva, hur de fungerar och varifrån deras känslor kommer så förstår de andra människor bättre. De blir mer kärleksfulla mot både andra och sig själva. Stress, hat och irritation försvinner varefter. Deras relationer till nära och kära blir bättre. De blir bättre som kolleger. De vågar mer. Deras liv blir så mycket bättre. Hur kommer det sig?

Tänk dig själv. Hur många begränsningar kan du tänka om dig själv? Hur mycket av ditt liv tror du kommer från omständigheter och andra människor? Hur mycket av ditt liv tror du är baserat på ditt sinnestillstånd?

Livet är du och du skapar ditt liv. Dina ögon är ingen kamera som tittar på världen utan din hjärna fungerar som en pensel och målar upp din värld framför dig.

När du förstår hur du fungerar förändras allt! Det är inget skitsnack!

Veckans insikter:

- Du lever inte i den fysiska världen. Du lever i dina tankar dygnet runt, varje sekund.
- Du kan inte leva i den fysiska världen därför det är du som skapar den.

Tillsammans kan du och jag förändra ditt liv.