Du skapar allt inom dig

Inre karriär - coachens nyhetsbrev v 50

Häromdagen träffade jag en vän som brukar kunna deppa ner sig. Man kan säga att hans humör är som en berg- och dalbana. Nu kom han buttert leende emot mig.

- Hur är det?, frågade jag.
- Jo då, det är väl ok. Det är ju lite sol ute.
 Eftersom jag vet att humöret inte kommer från utsidan och att därför inte heller solen påverkar det så sa jag bara

-Om du tror att ditt välmående kommer från solen så är det självklart att du önskar dig mer sol.
 Han fnös lite och gick vidare. Redan innan min kommentar visste jag att han inte ville höra hur det ligger till, men jag ville säga något som kanske gav honom något att tänka på när han någon gång kommer till insikt. För närvarande ville han inte inse varifrån hans upplevelser av livet kommer ifrån. Han ville behålla sitt buttra humör och det är givetvis upp till honom.

Det otäcka är att det har tagit mig själv ett bra tag att förstå hur det hänger ihop. Jag har varit otroligt fokuserad på att lösa mina klienters problem. Hjälpt dem vrida och vända på de negativa tankarna till mer positiva. Hjälpt dem lösa situationer på jobbet och i relationer. Funderat på vilka tekniker som snabbast och effektivast kunde lösa problemen. Men – eftersom vi själva skapar problemen inom oss, i våra egna tankar, så finns de ju inte. Så varför slåss med dem? De är en illusion. Om du har fastnat i ett problem beror det på att du har en begränsande tanke. Så fort du får en ny, mer insiktsfull tanke om detta upphör illusionen.

Numera visar jag mina klienter något som inte varit uppenbart för dem: var alla våra upplevelser konstrueras. Detta går lätt att förstå på ett teoretiskt/intellektuellt plan men en djupare förstålse av hur vi skapar vår värld tar längre tid. När det väl sjunker in bortom vårt intellekt så förändras man. Förståelsen minskar deras stress, oro, press och rädslor. De upplever ökat lugn. Välmående och harmoni får mer plats. Det blir liksom behagligare att vara sig själv.

Det finns klienter som fastnat i en begränsande tanke som de försöker lösa medvetet med sitt intellekt, vilket är omöjligt. Du behöver en insikt för att den ska försvinna för alltid. Om jag hjälper klienten med en teknik så går det säkert över. Men det innebär att klienten måste använda tekniken varje gång tanken skapar problemet. Med andra ord förändras ingenting. Det blir bara en väldigt jobbig intern tennismatch.

Om jag istället kan förmedla vart allt vårt liv kommer ifrån kan klinten inse att problemet inte finns, att det är skapat av dem själva. När detta sker bortom intellektet så existerar inte deras problem. Först då kan deras liv ändras. Förståelsen för detta sjunker oftast inte in på några timmar utan växer fram gradvis, på ett djupare plan. Tekniker hjälper dig med problemen, medan förståelsen av hur vi skapar allt förändrar ditt liv. För tankarna skapar ditt liv. Det är Transformative Coaching. Du har ingen kontroll över tankarna och de kan inte kontrollera dig. Hur mycket energi av ditt liv har du lagt på att försöka tämja tankar? Bli av med dem, tro på dem, brottas med dem eller undvika att bli stressad av dem? Jag gissar mycket tid. Förstår du nu hur lugnt det kan bli när du släpper allt ditt jobbiga på insidan?

Jag fick ett mejl av en klient som jag coachat tidigare. Han skrev om någon på jobbet som var jobbig och tryckte ner honom. Han förstod att det bara var en tanke men tanken gjorde honom tokig, bara malde och malde i honom. Eftersom jag vet att upplevelsen inte kommer ifrån utsidan så är det inte möjligt för någon att trycka ner eller irritera någon annan. Han skapar själv upplevelsen av personen och situationen i sina tankar, vilket han också skrev ”Jag vet att det bara är mina tankar.”

Jag svarade honom ”Jag vet att du på ett intellektuellt plan förstår att det bara är en tanke, men du ser det inte på ett djupare plan”. Om du vetat att det bara är en tanke så hade du inte haft problemet eller ens hört av dig. Det är som att säga man är rädd för nallen i sängen även om man vet att den inte är farlig. Så fort du verkligen inser att det bara är en nallen så kan den aldrig mer skrämma dig. Denna förståelse får du inte genom intellektet. Insikten ligger bortom orden.

Veckans insikter:

- Ett problem är en osäker tanke som uppstått och som du tror att du måste göra något åt.
- Du lever i känslan av din tanke, sekund för sekund, så länge den varar. Hela livet. Utan tanke finns inget liv.
- Du skapar allt i dig själv. Utsidan kan inte göra dig glad eller ledsen. Dina tankar skapar dina upplevelser, men eftersom utsidan är det enda du kan se är det lätt att tro att livet och upplevelserna kommer därifrån.
- Allt du förstår bli enklare för dig.
  - Om du förstår hur programmet Word fungerar blir det enkelt för dig.
  - Om du förstår hur din mobil fungerar blir det lätt att skicka mail, sms.
  - Om du förstår hur livet fungerar blir det lättare att leva.

Tillsammans kan du och jag förändra ditt liv.