Ett obeskrivligt välmående

Inre karriär - coachens nyhetsbrev v 5

Jag sitter i väntrummet till en radiostudio. Snart ska jag in och prata i livesändning. En man kommer förbi och frågar Hur är det? Jag är nervös säger jag. Vad ska du göra åt det? frågar han, har du någon teknik för att dämpa nervositeten? Varför skulle jag försöka dämpa den? undrar jag. En stor missuppfattning i vår värld är att man måste göra något åt sina känslor och tillstånd. Jag har även själv varit där och trott att så fort man inte mår bra måste man göra något för att må bättre. Vilken teknik ska jag använda? Hur kan jag tänka positivt i denna situation?

Visst fungerar positivt tänkande ibland, men ibland inte. Sällan när man verkligen behöver det. Om du är riktigt deppig så är det otroligt svårt att tänka positivt, för i det ligger i deppighetens natur att inte se saker positivt. Då blir det också en jobbig kamp med dig själv om varför du inte kan vända det negativa till något positivt. Du kan också börja trycka ner dig själv; Varför kan jag inte vända det till något positivt när jag vet så mycket om positivt tänkande? eller Alla andra kan, men inte jag. Vad dålig jag är!

Tankarna kan liknas vid vädret. Det är inte kul när det regnar, men du ligger inte inne och oroar dig för att det aldrig att ska gå över. Du vet att det kommer att gå över!
Det kanske låter kanske konstigt, men faktum är att när du väl förstår den process som ständigt skapar ditt liv, sekund för sekund, så spelar det ingen roll om du skulle må dåligt. När du väl förstår det infinner sig ett obeskrivligt välmående. Ett inre lugn. En otrolig avkoppling och inre frihet. Du kan släppa kontrollen över det du trodde att du kunde kontrollera och trodde att du måste göra något åt. Oavsett hur du mår så fungerar du perfekt. Processen som skapar ditt liv kan inte gå sönder. Puh…

Ditt naturliga tillstånd är välmående. Det är detta du faller in i när du väl släpper allt. Ändå finns mängder av böcker med tekniker som förklarar hur du tar dig till ditt välmående. I själva verket är det vad som händer när du slutar med alla övningar. För du är redan där. Du har alltid varit där. Men dina tankar kan ta dig därifrån.

Det handlar inte om att acceptera sina tankar. Det är förståelsen som ger dig acceptansen. Det enda du kan känna och uppleva är dina egna tankar, till 100%. Det finns inget undantag. Dina tankar skapar dina upplevelser och känslor i 100% av fallen. Processen fungerar så här: Tankar skapas, du blir medveten och allt du tänker känner du.

Du är själv inte inblandad i processen som skapar tankarna. De bara dyker upp och du känner/upplever dem när de kommer. Allt som redan är skapat har en början och ett slut, det vill säga en tidsbegränsning. Detta gäller allt i universum som redan är skapat. Det gäller allt i ditt rum; din dator, ditt bord, din stol. Till och med du och jag i våra kroppar.

Sanningen är
Allt som är skapat = En början och ett slut.

Så, när dina tankar är skapade, varför över huvud taget göra något åt dem när de har ett naturligt slut i sig? Du kan bara vänta tills de försvinner, du behöver inte göra någonting. Men om du trilskas för att bli av med tankar, så kommer de att hålla i sig längre eftersom flödet av nya tankar blockeras. När det verkligen är okey att må som du mår så spelar det ingen roll hur du mår. Men om det inte är okey och du tror att du måste göra något åt det så får du problem.

Detta handlar inte heller om någon egen övertygelse, eller eget inre snack som ett mantra det-är-okey-att-må-som-jag-gör, utan en förståelse för processen som skapar ditt liv. När väl förståelsen infinner sig så känner du ända in i själen att det är ok, oavsett vilken känsla du har.

Det är ingen idé att försöka stoppa tanken som redan är skapad. Låt den vara. Låt flödet ha sin gång. Att försöka kontrollera tankar är som att försöka stoppa regnet. Varför bry sig om regnet, eller lägga energi på att försöka stoppa det, när du vet att det kommer att sluta?

Du skapar inte dina tankar.
Du kan inte få dem att försvinna.
Du kan inte hjälpa vilka som kommer.
Du kan inte kontrollera hur länge du har dem.
Alltså kan du inte bestämma hur du ska må.
Så släpp kontrollen.

Om du förstår veckans insikt på ett djupare plan, inte via ditt intellekt, så kommer ditt liv att förändras och ett obeskrivligt välmående kommer att infinna sig.

Veckans insikter:

- Allt du kan ha är en tanke som tar dig till ett tillstånd.
- Det spelar ingen roll hur du mår när du väl förstår att inget av det som redan är skapat är permanent.
- När du väl släpper allt släpper du på flödet av nya tankar. Allt kommer och går, inget består.

Tillsammans kan du och jag förändra ditt liv.