Inget fel

Inre karriär - coachens nyhetsbrev v 14

Tänk dig att du köper en tv som kan visa ett obegränsat antal kanaler. Men du blir inte nöjd med utbudet, så du tar den tillbaka till affären och säger att du vill lämna in den på lagning.

- Vad är det för fel på tv:n? frågar de
- Den visar bara dåliga program så jag vill att ni fixar den, svarar du.

Då ser de förmodligen lite frågande ut och undrar om du skämtar..
- Då får du väl köpa till fler kanaler, säger de förmodligen.
Du framhärdar i att du har alla kanaler man kan ha, men ingen är bra. Du vill bara ha den lagad.

Då förstår en av dem och försöker förklara.
- Det är inget fel på din tv, säger hon. Du behöver bara vänta en liten stund på att det startar ett nytt program i en annan kanal. Och det kommer nya program hela tiden.
- Men vad gör jag med de dåliga programmen? Jag vill inte ha dem i tv:n, den måste fixas!
- Nej men det är inget fel på din tv, det är bara så det fungerar med programmen. Vänta lite så kommer det nya och då försvinner de gamla automatiskt.

Det absolut inget fel på dig. Du behöver inte fixas. När du väl förstått det med ditt hjärta, när det sjunkit in i ditt inre, så kommer ditt liv att förändras och du kommer att må så mycket bättre. En känsla av harmoni och välmående infinner sig när du inser att du är perfekt som du är.

Vi lever inte i världen runtomkring oss. Vi lever i våra tankar. Våra tankar är det enda som kan ge oss känslor och upplevelser. Och våra tankar kommer och går, precis som programmen på tv. Tankarna behöver inte fixas. De konstrueras omedvetet i vårt system. De är harmlösa men de upplevs som verkliga eftersom de skapar känslor och upplevelser

Att få en skrämmande tanke är inte farligt. Att få en deprimerande tanke är inte så jobbigt. Det är när du uppmärksammar den som det blir jobbigt. En ”tanke” är ingenting men ”tankarna” kan bli jobbiga.

Du producerar konstant tankar. Vissa är du medveten om, andra inte. I och med att vi lever i tankarna sekund för sekund blir världen, så som vi uppfattar den, bara tillfällig för oss. Därför behöver du inte heller fixas – det kommer nya tankar som reviderar din uppfattning om världen. Hela tiden.

Tankar är energi och energi flödar. Men tvingar du energin blir den statisk, till exempel när du brottas med dina tankar. Oavsett hur du försöker jobba med dig själv så stoppar du flödet av energin. Det är inte så det är tänkt: livet sker sekund för sekund.

Många tror att ögonen fungerar som en kamera och hjärnan som en projektionsduk. Då glömmer de att det finns ett filter emellan – tankarna. En pensel ligger närmare sanningen. Med penseln målar du upp allt i din värld utifrån dina tankar om den. Det är dina tankar som skapar din uppfattning av världen. En ny tanke och din uppfattning har förändrats.

Jag får ofta frågan om jag kan hjälpa någon för att de tänker på ett visst sätt, eller för att de vill få bort något.

Och tidigare försökte jag hjälpa till genom att ge dem tekniker att använda mot de oönskade tankarna. Men nu har jag insett att det inte behövs. Du fungerar redan perfekt.

Den enda som hindrar dig från att fungera optimalt är du själv när du försöker fixa dig själv. En djupare förståelse av hur du fungerar är allt som behövs. Inte via intellektet utan på ett djupare plan.

Veckans insikter:

- Du lever i dina tankar, inte i världen.
- Genom dina tankar om världen skapar du den, sekund för sekund.
- En tanke är inte jobbig, men dina tankar kan bli det.
- Tankar är energi och energi är flöde, så försök inte hindra det, låt det bara flöda.

Tillsammans kan du och jag förändra ditt liv.