Lärd eller intalad spelar ingen roll

Inre karriär - coachens nyhetsbrev v 22

När jag var liten var jag blyg och rädd för mycket. Nya människor och nya situationer var läskiga. När jag och kompisarna var ute och cyklade och de föreslog att vi skulle åka till ett ställe där det kunde finnas dumma killar föreslog jag snabbt en annan väg som jag trodde var säker. Visst lyckades jag undvika många situationer även om jag ibland träffade på någon som var dum. Men värst var rädslan för vad som skulle kunna hända.

När jag som artonåring mönstrade var jag väldigt nervös. Jag ville bli fallskärmsjägare för där fanns alla starka killar, både fysiskt och mentalt. Jag gjorde ett bra test inför lumpen, men de noterade min oroliga mage.

Någon månad innan jag skulle bli inkallad började magen krångla rejält och tankarna flög åt alla håll och kanter. Vad kommer att hända där? Vilka andra kommer att vara där? Är de snälla? Jag fick till slut frisedel på grund av min oroliga mage (=mina tankar). Jag trodde att jag skulle förbi sådan och att jag bara fick acceptera det.

Idag är jag en helt annan människa. Jag kan kasta mig ut i okända sammanhang innan jag tänkt mig för, även om jag fortfarande kan vara försiktig, nervös och tillbakadragen.

Det jag vill förmedla med mig själv som exempel är att du inte är den du blivit lärd eller intalad att du är. Du är den person vars tankar om dig själv du håller vid liv.

Vem är då du?

Du är den historia du har i huvudet om dig själv. Dessa tankar är du. Eftersom det bara är tankar så kommer du att ändras så fort du får en ny tanke/uppfattning om dig själv.

För du är inte tankarna du har om dig själv. Du är den som har kapaciteten att tänka om dig själv, vad som helst. (Tyvärr kan du inte producera tankar på beställning.) När du väl förstått att det bara är tankar om dig själv, inte den du är, så får de allt mindre betydelse.

Du behöver inte förändra något, slåss eller förstå dina tankar om dig själv. Du behöver inte jobba med dig själv för att bli en bättre person. Släng all självhjälp i papperskorgen! Den kommer in för sent eftersom den går ut på att förändra tankar och beteenden du redan har. Att försöka ändra en tanke eller ett beteende är som att försöka få regnet att sluta regna. Regnet är redan producerat av naturen och försvinner när ett nytt väder tar vid.

Jag har inte ändrats men mina tankar om mig själv har det. Om jag fortfarande hade trott att jag är blyg person och rädd för nya saker så hade jag givetvis varit det. Nu förstår jag att det enda jag kan ha är en tanke som skrämmer mig, gör mig orolig eller blyg. Dessa tankar är inte bestående om jag låter dem vara. Men försöker jag slåss med dem så får de energi av min uppmärksamhet och stannar längre.

Vad menar jag, behöver man inte göra något för att bli starkare i sig själv? Nix, du är redan allt. Du har redan allt du söker. Det enda du kan göra är att förstöra det genom att jobba på och med dig själv.

En del frågar mig vad jag gör när jag är ledsen, nervös eller deppig. Ja, då är jag ledsen, nervös eller deppig. Jag gör inget åt det eftersom jag vet att det till slut försvinner. Det finns inte en människa på denna jord som alltid är glad, lugn och trygg med självförtroendet på topp. Har man en tanke som gör en nervös så är det klart man är nervös. Har man en tanke som är sorglig så är det klart att man är ledsen. Vi får inte våra känslor från världen där ute. Vi lever i våra tankar som skapar känslor och upplevelser.

Vad du än blivit lärd eller intalad så har det ingen betydelse alls.  Det förflutna existerar inte men i dina tankar kan du hålla det vid liv. Du kan köra dessa tankar om och om igen – men de är inte du. För så fort du får en ny tanke om dig själv så ändras hela du.

Veckans insikter:

- Inget, absolut "inget" utanför dig själv kan ge dig en känsla eller upplevelse. Alla känslor och upplevelser, precis varenda en, skapar du själv internt.
- Du är inte din tanke du har för stunden, men tankarna om din tanke kan få dig att tro detta.

Tillsammans kan du och jag förändra ditt liv.