Livet är tillfälligt

Inre karriär - coachens nyhetsbrev v 40

För några år sedan coachade jag på ett företag i Bergen, i Norge. Mitt största intryck var att ingen pratade om vädret. Ändå förändrades det hela tiden: ena minuten regnade det, nästa minut sken solen. Ville man ha sol var det bara att vänta några minuter på att regnet skulle gå över. Allt var tillfälligt och helt enligt naturens gång.

Denna ständiga förändring gäller även i ditt liv. Och det är helt naturligt.

Det finns ingen dåtid. Det finns ingen framtid. Det enda som existerar är nuet. När dåtiden fanns så var det nuet. När framtiden kommer så är den nuet.
 Inget annat kan existera förutom nuet. Din barndom, dina problem du hade för en månad sedan eller igår existerar inte i nuet – om du inte bär dem med dig i tanken.

Om jag skulle försöka förklara nuet så är det sekund för sekund. Men egentligen existerar inte tiden heller utan är ett koncept påhittat av människan. Nuet bara är. Du kan aldrig ta dig till nuet för du är redan där. Det enda vi kan förändra i nuet är tanken.

Otroligt mycket lidande skulle försvinna om vi människor på djupet kunde inse att allt vi upplever bara är tillfälligt.

Jag har noterat att även människor med depression eller panikångest kan skratta och vara hur avslappnade som helst. Ändå svarar de att de är deprimerade när jag frågar. Depressionen har blivit deras identitet och den de tror de är tills de blir friska. Men om de insåg att allt bara är tillfälligt och att nuet är det enda som kan existera så skulle de förstå att de är en annan person än för någon minut sedan. Alla, även deprimerade, kan få vilket känsla som helst via sina tankar.

Du som läser detta brev skapar livet precis som alla vi andra. Vi fungerar likadant: vi skapar allt i nuet, sekund för sekund. Oavsett om det gäller depression, osäkerhet, dålig självkänsla eller brist på självförtroende så är detta en känsla skapad av en tanke, just nu. Har du inte tanken om osäkerhet så kan du inte vara osäker. Alla känslor kommer från dina tankar. Allt du upplever är skapat av tanken, i detta nu.

På samma sätt som vädret kommer och går förändras livet hela tiden. Om du inser det så förstår du också att du fungerar perfekt och att ditt välmående redan finns inom dig

För även om livet inte alltid känns roligt är förändringar naturliga och tillfälliga och ständigt pågående. Men det är med dina tankar och ditt intellekt du kan krångla till det. Om du inte tror att det är naturligt så kommer du att försöka jobba bort de hemska känslorna. De som är skapade av dig själ, i nuet och snart kommer att ersättas av andra. Att försöka bli av med en tanke eller en känsla går inte. Den är bara tillfällig – om du låter den vara. Alla tankar är tillfälliga. Det är deras natur.

Förståelsen om hur du fungerar och skapar ditt liv löser allt detta. När det sker känns det som att komma hem. Du blir trygg i ditt eget skinn. Och när du förstått det så behövs inga mer tekniker eller kurser i personlig utveckling.

Veckans insikter:

- Du lever i känslan av dina tankar, sekund för sekund.
- Allt, precis allt, är tankar. Tankarna är ditt liv.

Tillsammans kan du och jag förändra ditt liv.