Livet levs inifrån och ut

Inre karriär - coachens nyhetsbrev v 42

En man på väg hem från en sen kväll på stan träffar sin kompis vid en lyktstolpe. Kompisen stirrar stint ner i marken. Han förklarar på mannens fråga att han letar efter sin hemnyckel. Snart letar båda efter nyckeln. Efter en god stund är mannen på väg att ge upp. ”Är du säker på att det var här du tappade den?” frågar han. ”Nej”, svarar kompisen och pekar 100 m bort, ”jag tappade den där borta.” Mannen undrar varför de inte letar där. ”Därför att ljuset är bättre här.”

Ett av våra största misstag är att vi söker sätt att må bra och hitta lycka utanför oss själva. Vi försöker även finna orsak och lösning på problem utanför oss själva.

Men problemet är att vi söker på fel ställen. Problem existerar inte där ute. Ett problem kan bara existera genom en uppfattning om omvärlden, saker och händelser. Din uppfattning. Och din uppfattning är alltid en illusion, den är inte sanningen.

Nu kanske du undrar hur jag kan påstå det. Dina problem är ju verkliga. Det är sant. De är verkliga i stunden, men de ändras lika snabbt om du får en annan uppfattning, en ny tanke, eller befinner dig i andra sinnestillstånd. De är verkliga för dig men fortfarande en illusion skapad av dig.

Saker händer, men etiketterna sätter du. Bra, dåligt, kul, tråkigt, dumt, snällt... Dessa etiketter/uppfattningar är dina egna. Alla uppfattningar skapar du i stunden. Du skapar ditt liv utifrån dina upplevelser om något som bara är. Du laddar upplevelsen med en känsla. Allt som är utanför dig själv kan inte skapa en upplevelse, men du kan.

Vi blir lurade av att utsidan ger oss en känsla av att något händer. Du reagerar, men det är fortfarande dina tankar som skapar känslan och upplevelsen inom dig själv. Vi ser inte så bra i mörkret, så därför letar vi där ljuset finns. Ögonen är vända utåt. Synintrycken kommer från utsidan, vilket gör att vi tror att det vi ser eller är med om ger oss upplevelsen och känslan. Men vi kan aldrig uppleva något utan en tanke. Och det enda du kan uppleva är dina egna tankar.

Livet levs inifrån och ut. Aldrig utifrån och in.

Om du tror att något annat än dina egna tankar kan framkalla känslor så kommer du ständigt söka och leta på utsidan. Detta kan leda till beroenden, för om du tror att känslan kommer från saken du gör eller använder så är det klart att du vill fortsätta med det. Men om du förstår att alla dina känslor till 100% kommer från dina egna tankar, varför skulle du då fortsätta att göra eller använda något?

När du verkligen förstår varifrån känslorna kommer så kommer ditt liv att transformeras, det vet jag.
Och då menar jag inte alla som säger att de vet att det är tankar. För det är skillnad på att veta och förstå, att verkligen inse. En avsevärd skillnad. För när du väl förstår kommer du att veta skillnaden och ditt liv kommer aldrig mer att vara detsamma. Du får en helt ny syn på din omvärld och på dig själv. Du blir inte lika påverkad av omvärlden. Dina stora problem blir små. Du funderar inte så mycket på dåligt självförtroende och självkänsla längre. Du behöver inte längre någon coach. Du blir din egen. Livet, och att vara du, blir så mycket enklare.

Veckans insikter:

- Om du förstår denna mening på en djup nivå så kommer bara den att förändra ditt liv.
- De allra viktigaste du behöver veta om livet är att det enda som kan påverka ditt liv är dina egna tankar. Absolut inget annat. Du lever i dina tankar 100% inte i livet.

Tillsammans kan du och jag förändra ditt liv.