när allt börjar hitta sin plats

Inre karriär - coachens nyhetsbrev v 48

När jag sitter och skriver det här har jag precis avslutat en nästan sex månaders resa. En inre resa, med en klient. Resan inleddes med många frågor om hur och vad. Till att börja med var det som att färdas på en knagglig grusväg. Efter hand planade det ut lite och så blev det åter bli ojämnt. Och frågorna kom tillbaka med förnyad kraft. Han letade efter något han redan hade, som han alltid haft. Men hur skulle han kunna se det? Var, och när? Frustrationen kom i vägen igen.

När jag talade med honom idag, efter snart sex månader, finns inte längre några funderingar och ingen frustration. Inte heller några frågor om hur och vad. Det var ett lugnt samtal om hur veckorna varit mellan samtalen. Vad vi upptäckt och lärt oss om livet. Han berättade om något han sagt, rakt från hjärtat. Något som bara kommit till honom och som berört honom djupt. Vi konstaterade att vi båda känner ett lugn i kroppen. Som att gå på moln. Vi känner att vi hittat hem.

Coachhelgen som jag höll i september började ungefär som min klients resa. Det blev många frågor om hur man ska göra. Men jag ger inga råd, för jag är inte någon expert. Jag förklarar bara hur vi alla fungerar och hur man utifrån förståelsen om sig själv hittar sina egna lösningar. Det kan låta flummigt och konstigt, men det är hur enkelt och naturligt som helst. Allt du förstår blir enklare. Om du förstår hur ditt liv skapas så är det självklart enklare för dig att leva.

Bortom ditt babblande intellekt finns det som du alltid sökt

Denna förståelse går inte via ditt intellekt. Den går bortom det. Tekniker, strategier och övningar jobbar via ditt intellekt. (Och visst fungerar de ibland.) Men när du väl får en glimt av förståelsen om hur du fungerar och vem du är, så berörs något bortom ditt babblande intellekt. Förändringen sker naturligt, utan att du ens behöver jobba för det – och insikten du får har du alltid kvar.

Det har alltid funnits där, så det är egentligen ingen förändring utan mer som om något täcks av, blottas. När du väl har förstått har du sett och upptäckt något helt nytt och när du väl sett detta så försvinner det inte. Det som däremot inte alltid funnits där är ditt babblande intellekt.

Det försöker alltid klura ut något och förstå orden som sägs, men bortom orden finns helt nya saker att höra. Och då får intellektet ännu mer att fundera på och babbla om. Men när det tystnar en stund så finns det utrymme att höra något annat. Och det är det enda som behövs.

Jag har haft förmånen att få uppleva andra få sin insikt. Och jag har dessutom själv haft den fantastiska glädjen att få uppleva det. Att se deras olika reaktioner som tårar i ögonen eller ett helt tomt ansikte när de hört något bortom orden som sägs... De hör något som berör dem i själen och får en insikt som gör att problem eller något de trott bara rinner av dem.

It’s the space that makes the room
 /Stefan

Om du skulle beskriva det rum du nu befinner dig i, skulle du troligen börja beskriva sakerna, färgerna, proportionerna osv. Men det mesta det innehåller, som alltid funnits där, är ”space” (rymd, utrymme). Det är rymden som gör rummet till ett rum. Men du kan inte se det, du bara vet att det är där.

Det fungerar likadant med dig. Inom dig finns något som skapar dig. Det finns inget trasigt, inget som är fel på dig, inga fördomar eller problem. Därför att inget av det är ännu skapat… När du nuddar denna plats inom dig har du hittat hem.

Veckans insikter:

- Du har det och du har alltid haft det, det du söker efter.

Tillsammans kan du och jag förändra ditt liv.