Tänk inte

Inre karriär - coachens nyhetsbrev v 10

En vardagsmorgon 1999 gick jag upp i vanlig tid, åt frukost och fortsatte morgonen enligt min vanliga rutin. Sen tog jag tog på mig kostymen jag skulle ha till jobbet, knäppte skjortan och valde en passande slips. Det var en klädrutin som startat samtidigt med att jag blivit kundansvarig för ett rekryteringsföretag sedan ungefär ett och ett halvt år. Just den här morgonen hade jag ett kundmöte. Men först skulle jag åka förbi kontoret och hämta material och en kollega som skulle med.

Jag går fram till spegeln för att knyta slipsen enligt min vanliga rutin. Jag lägger slipsen runt halsen och ska just göra en knut när det plötsligt blir blankt. Jag kan inte knyta slipsen. Minns inte hur man gör! Jag försöker flera gånger. Jag resonerar med mig själv om hur jag brukar göra. Jag iakttar mig själv i spegeln med slipsen hafsigt hängande. Vad är det som händer? Har jag tappat minnet eller mist förståndet?

Till slut stoppar jag slipsen i fickan och åker till kontoret. På kontoret plockar jag ihop materialet samtidigt som jag diskuterar det kommande mötet med kollegan.

- Ok, säger han, knyt slipsen så åker vi.

- Just det, säger jag och knyter slipsen snabbt, utan några som helst problem.

Så vad var det egentligen som hände innan jag kom till jobbet?

"Tänkte inte" har du säker hört många gånger. Men har du någonsin reflekterat över vad det kan innebära?

Det har att göra med flow. Har du någon gång gjort något som blivit bättre än du förväntat dig, utan att du varit medveten under tiden? Då har du upplevt flow. Om du efteråt får frågan om hur du tänkte eller resonerade under tiden kommer du inte kunna redogöra för det. Det bara blev så.

Jag har träffat många människor som mått mycket dåligt. När jag frågat dem vad de tänker på har de med smärtsam detaljskärpa kunnat redogöra för vad som plågar dem. Men jag har aldrig någonsin träffat någon som i detalj kan berätta vad som pågår inom dem när de mår riktigt bra. Vad beror det på?

När du mår bra flyter allt på. Du är inte medveten om dina tankar eftersom de kommer och går i ett ständigt flöde. Processen är igång hela tiden eftersom det är så vi fungerar.

Men så helt plötsligt fastnar ditt medvetande i en tanke. Det kan vara något som oroar eller skrämmer dig, en tanke som förmedlar dåligt självförtroende eller dålig självkänsla. Du börjar kämpa medvetet med tanken för att få bort den. Ju mer du gör motstånd, desto mer sätter den sig.

Du tror att du har kontrollen att styra över tanken, men det är omöjligt. Du försöker släppa den, vilket också är omöjligt eftersom dina tankar inte är en medveten process, de bara flödar. Och ju mer du jobbar för att bli kvitt oönskade tankar, desto mer sätter de sig. Det är så det fungerar.

Veckans insikter:

- Låt det bli lättare än du tror att må bra! Du behöver inte göra något särskilt eller annorlunda. Du behöver inte lära dig något nytt. Och du äger redan källan till att må fantastiskt. Men vågar du lita på att du redan har allt i dig själv för att bli en riktigt lycklig människa?
- När du väl fått en glimt av att det är verkligt så kan du börja må riktigt bra. Det är den underbara bieffekten av förståelsen om hur du själv, inom dig själv, skapar ditt liv.
- Tänk eller fundera inte på varenda steg. Försök lita till att du redan har det som behövs inom dig. Prova att agera på din känsla. (Eftersom det är ett nytt sätt för dig kanske det inte blir helt underbart på en gång, men ge inte upp! Övning ger färdighet.)
- Låt tankarna flöda. Kommer en oönskad tanke så låt den vara. Du kan vara säker på att den försvinner till slut.
- Våga låta flow styra denna vecka!

Tillsammans kan du och jag förändra ditt liv.