Under ytan

Inre karriär - coachens nyhetsbrev v 12

När du står och blickar ut över ett hav så kommer du att se oändligt många rörelser på ytan. Stora och små vågor. Alla unika, ingen är den andra lik. Allt är i rörelse, helt utan mönster och föraning. Det bara uppstår en sorts våg. Inget är förbestämt. Det går inte att kontrollera eller räkna ut hur nästa våg kommer att se ut. Så du behöver bara låta det vara och se på när vattnet formar sig i oändligt många olika vågor.

Tänk dig nu att du dyker ner i vattnet under ytan och tittar på allt som var så oberäkneligt och unikt. Under ytan ser allt likadant ut. Allt är bara vatten. Visst kan du titta upp mot ytan och se alla de olika uttrycken av vatten. Och visst kan du fördöma det men varför skulle du göra det, nu när du simmar i en miljö som är mer behaglig, tystare och lugnare? När du insett att allt består av samma sak – vatten. Vem är du? Vem är din man/fru? Vem är din granne? Din kollega? Blickar du ut över ytan eller ser du den underifrån?

Det största problemet är att de flesta inte inser att de inte är sina tankar. Tankar kommer och går. De är lika oberäkneliga som vågor på havet. Tankar går att kontrollera lika mycket som vågorna. Låt vågen bara plana ut av sig själv så kommer en ny våg att ersätta den.

Många av oss lever på ytan och dömer oss själva utifrån den, liksom vi dömer andra. Vi tror att det är där vi ska leva. Det är det vi måste få kontroll på. Det är så vattnet ser ut och beter sig. Men när du upplevt vatten under ytan så är det något annat, mycket behagligare.

Vi är alla likadana. Det enda som skiljer oss åt är våra tankar för stunden. Allt är bara tankar. De är inte ens vi. Vi kan aldrig vara våra tankar men vi kan tro att vi är det och förhålla oss till det. Men har du upplevt vågorna underifrån kan vattnet aldrig mer bara bli vågorna på ytan.

Har du bara sett ytan så är det självklart svårare att tro att något annat existerar. Då är det på ytan du lägger din kraft. Det kan komma en våg av dåligt självförtroende eller en med dålig självkänsla. Du kan slåss med den, försöka få bukt med den eller hjälpa den att plana ut. Men när du slåss med den så plaskar du runt och skapar mer vågskvalp. Ingen våg planar ut – de blir bara fler och förstärks.

När du slutar plaska och dyker ner under ytan så går allt av sig självt. Där är det omöjligt att ha dålig självkänsla, dåligt självförtroende eller vara konstant stressad. Du måste plaska för att skapa vågskvalp av tankar. Vågskvalpet är skapat av samma vatten som under ytan skapar lugn. Så du kan inte få det att försvinna. Du kan inte ta vattnet under ytan och lägga på ytan. Allt smälter samman till ett.

Din osäkerhet är skapad av samma sak som din säkerhet. Din stress är skapad av samma sak som ditt lugn.

Bara inse att tanken på ytan i stunden endast är tillfällig. Du är inte din tanke, den är bara en del av dig just nu. Snart ersätts den av en annan tanke. Passa på att surfa på en mysig tanke tills den planar ut. Vänta sedan på nästa. Men, du kan inte konstruera nästa våg. Allt sköter sig självt. Ju mer du lägger dig i, desto mer plaskande blir det.

Veckans insikter:

- Dina tankar just nu är den värld du skapar i stunden.
- En ny tanke innebär en ny möjlighet att förändra din uppfattning om världen.
- Du är alltså bara en tanke ifrån att må bra, oavsett hur du mår just nu.
- Du är bara en tanke ifrån att få en ny tanke om dina problem just nu. När du får den nya tanken så kan problemen lika plötsligt sluta existera eftersom de skapas av tanken i stunden.

Tillsammans kan du och jag förändra ditt liv.