vad mer har jag missat

Inre karriär - coachens nyhetsbrev v 18

När min fru Jessica och jag storhandlar vill hon köpa en speciell burkläsk. När vi kommit hem och börjar plocka upp är jag fullt uppe i mina tankar om vad jag gjort på jobbet under dagen och planerar vad jag behöver göra efter uppackningen. Samtidigt småpratar jag med min fru. Med andra ord är hjärnan fullt upptagen. När jag plockar upp Jessicas burk ser den lite konstig ut. Nedre delen är aluminiumfärgad och överdelen är ljusblå. Jag tänker att det ser ut som om någon skrapat bort den blå färgen, eller kanske har burken blivit skadad i transporten.

Nästa storhandling – samma procedur. Fullt upptagen av mina tankar igen ser jag att även denna burk är skrapad. Jag gör samma iakttagelse många gånger till, mer eller mindre omedvetet.

Plötsligt en dag förändras mitt intryck av burken. Jag har inte så mycket i huvudet, det är ganska tyst på tankar. När jag tar upp burken ser jag plötslig att det aluminiumfärgade, som jag upplevt som skrapat och skadat, är en skoteråkare som voltar med sin skoter! Den var där hela tiden, men jag var för upptagen med mina tankar för att se den.

Egentligen är det en väldigt banal insikt med den gav mig en tankeställare. Om jag varit så upptagen i mitt tänkande även i andra sammanhang, vad mer har jag missat av världen omkring mig?

Senare samma dag skulle jag starta tv:n. Jag fick som vanligt trycka flera gånger snabbt för att fjärrkontrollen skulle reagera. Så många gånger som jag irriterat mig på hur dåligt den fungerar! Nu tog jag lugnt upp och tittade på den. Och då såg jag att den här fjärrkontrollen skiljer sig från de andra. Den har power-knappen överst till vänster till skillnad mot de andra som har den uppe till höger.

Varför har jag inte sett detta tidigare?

Under det senaste året har jag lärt mig otroligt mycket. Jag har fått många nya insikter och en djupare förståelse hur vi människor fungerar och hur vår insida skapar våra liv. Fördelen med att inse detta på djupet är harmoni som kommer av en skön känsla i kroppen och ett lugn i huvudet. När det är lugnt i huvudet, utan en massa tankar ser, hör och förstår man mer av den yttre världen. Det finns plats att ta in mer av det som händer på utsidan.

För några veckor sedan var jag på en läkarmottagning där de hade ett väntrum avgränsat med en dörr för anmälan i receptionen. På dörren satt en tydligt skyllt ”Endast en person i taget vid anmälan i receptionen”. Under den korta tid det tog att anmäla sig öppnades dörren av två personer varpå personalen påpekade att det endast var en person i taget för att skriva in sig. De diskuterade med varandra hur de skulle kunna förtydliga budskapet eftersom det inte verkade gå fram. Borde de höja skylten eller göra bokstäverna större?

Jag påpekade lugnt utifrån de insikter jag fått att det inte kommer att spela någon roll vad de gör med skylten. Besökarna kommer fortsätta att öppna dörren. För vi ser inte med ögonen. Vi ser med hjärnan. Är hjärnan upptagen så kan den inte läsa och alltså inte förstå vad det står på en enkel skylt.

Är hjärnan upptagen med tankar så är det fullt där inne. Den är överlastad med intryck – det kommer inte in mer i vårt medvetna.

Föreställ dig ditt tänkande som att titta genom ett rör. Ditt synfält avgränsas som av en tunnel. När dina tankar har lugnat ner sig och inte längre tar lika mycket plats blir det som om synfältet öppnar upp i panoramavy. Eftersom dina tankar inte längre begränsar dina intryck kan du ta in mer av det du ser.

Våra tankar om saker och ting begränsar vad vi uppfattar, ser, hör. Men, när ditt tänkande inte är i vägen för dig så öppnas en helt ny värld. Du ser allting klarare. Visdom och kreativitet fungerar som bäst eftersom du då inte försöker styra något som alltid fungerat perfekt.

Världen är så mycket mer…

Veckans insikter:

- Du ser inte med ögonen, du ser med hjärnan. Är den upptagen med dina tankar om saker och ting så är det dina egna tankar du ser.
- Världen är mer än vad du kan tänka dig till.

Tillsammans kan du och jag förändra ditt liv.